Digiboksipäivitystä

Taas on lunta ehtinyt talon katolta tippua sitten viimepäivityksen. Nimittäin koneen päivityksen. Tällä kertaa päivittyi VDR:stä uusi vakaa versio ja sen seurauksena innostuin tilailemaan Kiinasta uuden virittimen. Sen verta edullisesti sain. Aikaahan sen tuloon meni mutta mihinpä minulla kiire.

Alustamuutokset

Edellisen päivityksen jälkeen koneessa on tapahtunut hieman muutoksia. Yksi 1.5 teran levy alkoi herjailemaan olemassaolonsa päättymisestä joten tiedostojen siirtelyä oli tarjolla. Lyhykäisyydessään siirryin Greyhole-setupista zfs:n päälle. Kaikkinensa tuo Greyhole ei minua valtavasti lopulta vakuuttanut ja jotain piti tehdä. Niinpä pienten säätöjen jälkeen (mm. degraded raidz, Google kertoo miksi se on pahasta) 3x3TBn levysetti saatiin toimivaan RaidZ-konfiguraatioon ja kaikki data talteen. Tuo risa levy siirtyi koneen sisältä sen päälle odottamaan loppusijoitusta.

Vdr update

Softa päivittyy

VDRn 15-vuotispäivän kunniaksi siitä julkaistiin vakaa 2.2.0-versio. Varsinaisesti mitään minulle näkyvää siinä ei tainnut tulla mutta eihän se ennenkään ole estänyt softan päivitystä. Suurin itse käyttämäni ominaisuus siirtyi patchista coreen joten yksi asia vähemmän muistettavana. Samassa yhteydessä kaikki liitännäiset päivittyivät tuoreimpiin versioihin. Koko operaatio oli ohi parissa tunnissa palvelimen osalta.

Raspberry Pin kanssa taistelin pikkusen kauemmin, koska samalla tuli päivitettyä Raspbian uusimpaan versioon. Mutta sekin oli hoidossa noin neljässä tunnissa, osittain Raspberryn tehottomuuden vuoksi. Raspi ei vain ole kauhean nopea käännöshommissa. Tällä hetkellä ainoa esiintyvä ongelma Raspin tapauksessa on se, että ilmeisesti kernelin päivittymisen johdosta BT-kaukosäädin ei pysy yhteydessä laitteeseen. Käynnistettäessä pariutus onnistuu mutta heti kun Sonyn kaukosäätö nukahtaa (20 min) niin pariutus katkeaa ja heräämisen jälkeen pariutus pitäisi tehdä uusiksi. Mutta tästä joku toinen kerta.

Rautaa rajalle

Vdr update

Kiinatikun saapuessa innoissani päädyin tökkäämään sen paikalleen. Kone tunnisti tikun mutta pienoisen tutkimisen jälkeen jouduin myöntämään kernelini olevan liian vanha. Debian Backportseista tullut 3.16 ei tukenut vaan tarvittiin vähintään 3.19-sarjan kerneli. Tuen sai vanhempaan kääntämällä linuxtv.orgin media_build-git repository. Valitettavasti tämä rikkoi vieläkin enemmän minun kokoonpanoa joten päädyin kääntämään koko kernelin uusiksi. Niinpä kernel.orgista tuli vaniljaa ja pienoisen googlettelun ja napsuttelun jälkeen kääntö lähti vauhtiin. Paitsi että…

ZFS-tuki linuxille on hyvä, mutta jonkin sortin lisenssiongelmien takia sitä ei ole suoraan kernelissä tarjolla. Niinpä sekin tulee säätää aina kernelikohtaisesti. Debianin tapauksessa suoraan sopiva apt-repository ja DKMS-kernelimoduli löytyy. Jota en tietenkään enää voinut käyttää koska käänsin omaa kerneliä. Niinpä kernelin kääntämisen ja asentamisen jälkeen päädyin vielä kääntämään zfs-tuen. Vähän nämä liikkuvat osat jänskättivät, varsinkin kun varmuuskopiot ym. toimivat aikalailla automaattisesti omassa kokoonpanossani.

Muutaman harjoittelusession jälkeen käynnistin koneen uudella kernelillä ja avot, homma rokkasi. Tarkistus, että uuden virittimen firmwaret löytyivät oikeasta paikasta ja VDR:n käynnistysparametrien rukkaamisen jälkeen kokeilemaan toimiko kaikki. Ja kyllä, viritin tuntui toimivan oikein.

Vdr update